GoSak    
Hem Rättvisemärkt Ekologiskt Närproducerat Återvinning Naturen Kontakt Dela
Närproducerat återbrukat ekologiskt krav rättvisemärkt och annat näringsrikt på Orust med omnejd
 
GoSaker på Orust
Bergakungens sal
Bibliotek
Bio
Bjällansås gård
Cafe Grönskan
Cykel- skiduthyrning
Cykla i skärgården
Ekobyn Utsikten
Emma Cafe Grill & Vinbar
Folkets Hus Stenshult
Fredsrörelsen på Orust
Ica Stillingsöns handel
Jirina Janzbach - Bild - Keramik -Biodling
Konstvandringen
RJ Närproducerat
Orust - Grönt
Orust Mat
Orust torget 
Orust Tvärs Kuststigen
Paddla Orust Runt
Pilane galleri
Sestervik Design
Sestervikens Fruktodlingar
Slussens Skafferi
Slussens Pensionat
Sonjas Trädgård
Systrarnas korgpil
Tavlebord
Teater
Töllås fårgård
Waldorfskolan Rönn
Återvinningscentraler
 
GoSaker runt om
Bohuslän Erbjuder
Bärby Östergård Dingle
E.K Logisk handel
EKO-kassen
Ekologiska Lantbrukarna
En levande fjord
Företagsamma kvinnor
Gröna Gårdar
Hedlöfs gårdshandel
Johanssons gård
Kaprifolkött
Kroki måleri grafik
Lögens kvarn Lysekil
Lyckans Stenugnsbageri
Mällby lantgård
Mölnebo odlingar
NärVara Handelsbod
Pingstkyrkan second hand
Returvaruhuset
Sundsby säteri
 
GoSaker i landet
Bondens egen marknad
Ekobanken
Eldrimner
Fram kooperativ handel
Impecta fröhandel
Möjliggörare Slowvision
Omställning
Stadsjord
Runåbergs fröer
Saron second hand
Storytelling
Styr & Ställ
Odla
Dela

GoSak på facebook



 
 
  Recept  
     
   
  Orust grönt  
     
   
  Folkets hus  
     
 
 
 
Barnbok
 
     
   
  Arkitektur  
     
   
  Trädgård  
     
   
  Segling  
     
     
     
     
  RJ  
Närproducerat
     
     
     
  Öppna landskap  
 

Närproducerat innebär att djuren betat i våra hagmarker i närområdet som då också hjälper oss hålla vårt landskap öppet.

 
     
  Varsam hantering  
  Djuren fraktas max 2 timmar till slakteriet. Allt sker utan stress och djuren hanteras varsamt.  
     
  Smakrikt  
  Hängmörat kött har hängt i kyla i ca 14 dagar. Då blir köttet mört och smakrikt. 12-14% vatten försvinner i processen och därmed mer kött i vikten än det vakummörade.  
     
  Butiken i Varekil  
  I butiken i Varekil möter man vänlig personal som ger goda råd och inspiration till kokkonsten. Även en glad amatör kan få maten att smaka så gott. Det är ju råvarorna det hänger på. ;-)  
     
  Tillbehör  
  Töllås fårgård på Orust tillverkar marmelad, sylt, gelé och chutney som säljs i RJ:s butik. Där finns även kryddblandningar och annat att nosa runt bland när man har vägarna förbi Varekil.  
     
 
Till Butikens hemsida
 
     
 
Läs artikel i Bohuslänningen
 
     
     
     
     
     
     
     
  Smakprov ur RJ:s receptsamling
     
 
Beefcurry
 
 
Engelsk rostbiff
 
 
Fransk gryta
 
 
Fransk oxgryta
 
 
Gulaschsoppa
 
 
Kalvfärsbiffar
 
 
Klassisk söndagsstek
  Köttbullar  
 
Stormaktslåda
 
 
Supermör högrev
 
     
     
Stormaktslåda  
  Ingredienser
  1kg bogstek av nöt
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 kross. enbär,
3 dl porter
2 msk konc kalvfond
1/2 dl japansk soja
1 dl vispgrädde
2 msk svartvinbärsgelé
Majsstärkelse
Salt
Vitpeppar
   
  Mos
  500 gr potatis
500 gr palsternacka
1 msk smör
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
 
  Purjolöksfräs  
  10 cm purjolök
150 gr varmrökt sidfläsk
 
     
  Tillredning  
  Sätt ugnen på 125 grader, Skala och skär moroten i 2-3 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg grönsakerna i en gryta tillsammans med köttet, enbär, porter, kalvfond, soja och 1 dl vatten. Ställ in i ugnen 3-6 timmar, tills köttet är riktigt mört. Vänd köttet någon gång under tillagningen.
   
  Tillredning mos  
  Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och pressa potatis och palsternacka, rör ner smöret, värm mjölk och grädde, vispa detta ner i moset och smaka av med salt och peppar.
 
  Tillredning purjofräs
  Ansa och skär purjolöken i strimlor, skär fläsket i cm stora tärningar och stek tills de fått färg, tillsätt purjolöken och låt fräsa med. Låt fläsk och purjo rinna av på hushållspapper.
 
  Ta upp köttet ur grytan när det är klart och håll det varmt. Sila ner skyn i en kastrull, red med majsstärkelse utrörd i grädde.
Koka upp såsen och låt sjuda några minuter, krydda med salt och peppar, tillsätt svartvinbärsgelén.
  Skär köttet i skivor, lägg det på moset, häll sås runt om och toppa med purjofräset.  
   
  Gulaschsoppa  
  Det här behövs till 5-6 personer:
  2 stora gula lökar, hackade
2 msk matfett
500 g nötkött av högrev eller bog, tärnat 1X1 cm (från RJ Närproducerat!!!)
3 msk paprikapulver
½ dl tomatpuré
1 burk/pkt krossade tomater, 400-500 g
1 liter vatten
3 tärningar köttbuljong
2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 morot, finriven
3 potatisar, finrivna
1 msk kummin, stött
5 potatisar, skalade och klyftade
1-2  tsk salt
2 krm svartpeppar, nymalen
2 msk persilja, hackad
  Till servering:
Matlagningsyoghurt eller lätt creme fraiche
Gott bröd
 
   
  Gör så här:  
 
  • Fräs den gula löken i en rymlig gryta. Bryn det tärnade köttet i en stekpanna i omgångar – tillsätt köttet i grytan.
  • Pudra över paprikapulver och klicka i tomatpuré. Tillsätt krossade tomater och vatten. Smula ner buljongtärningarna. Pressa vitlöksklyftorna. Tillsätt de finrivna rotsakerna och kummin.
  Koka upp och låt soppan sjuda under lock ca 1 timme.  
 
  • Lägg i de klyftade potatisarna och låt koka ytterligare 20 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
 
  Servera soppan rykande het med en klick matlagningsyoghurt till.
   
  Supermör högrev  
  Ingredienser  
  2 kg högrev
2 oxbuljongtärningar
Valfri glaze
Salt och nymalen svartpeppar
 
   
  Dagen före festen  
  Lägg kött i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker.
Lägg i buljongtärningarna och koka upp. Skumma av med en sked.
Tillsätt 1 ½ tsk salt och 2 krm peppar.
Koka högreven under lock tills den är mör, 2-3 timmar.
  Ta upp högreven. Förvara den i kylskåp till nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre.
   
  Festdagen  
 

Skär köttet i skivor och grilla eller stek 2-4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen. Pensla på glaze i omgångar mot slutet av grillningen.

   
  Beefcurry  
  Ingredienser  
 

400 gr högrev
2 gula finhackade lökar
2 msk matolja
1dl tomatpuré
4 vitlöksklyftor
2 röda chili
3 lagerblad
1 msk torkade korianderfrön
1 msk nejlika
1kruka färsk koriander
2 burkar tomatkross
salt och svartpeppar

   
  Tillredning  
  Skär högreven i stora bitar. Fräs köttet och löken i matoljan, tillsätt vitlöken, tomatpurén och kryddorna sist. Slå på tomatkross och låt småbubbla tills köttet är mört, ca 1,5 timme, testa med en trästicka, det ska inte vara något motstånd i köttet. Smaka av med salt och peppar.
  Häll upp i en stor skål och riv över den färska koriandern.
  Servera med ris
   
  Engelsk rostbiff  
  Ingredienser  
  2 kg högrev
salt
nymald peppar
 
     
  Tillredning  
  Köttet gnids in med salt och peppar och läggs på ugnsgallret med fettsidan uppåt.
Under gallret ställs ugnspannan på nedersta falsen i ugnen och värmen inställes på 150 grader. Stick in stektermometern på det tjockaste stället på köttbiten. När termometern står på 65-70grader är rostbiffen klar.
  Låt den stå med ugnsluckan öppen 10- 15 min. innan den skärs upp. Servera med ugnstekt potatis. Gör sås på stekskyn
   
  Fransk gryta  
  Ingredienser  
  600 gr strimlat innanlår
smör
3 gula grovhackade lökar
2 små tjockt slantade morötter
250 gr färska champinjoner
1 buljongtärning
ca 1 1/2dl vatten till stekpannan
2 dl crème fraiche
salt
svart- eller vitpeppar
persilja att strö över
   
  Tillredning  
  Börja med att fräsa lök och morot i en stekpanna. Flytta efter hand över det till en gryta. Bryn köttstrimlorna i omgångar, steker du för mycket på en gång får du ingen stekyta. Lägg köttet i grytan.
  Vispa ur stekpannan med lite vatten, ca 11/2dl. Häll över skyn i grytan. Fräs till sist de halva champinjonerna.Lägg ner dem i grytan.
  Smula ner en buljongtärning, och koka allt under lock 10 minuter. Klicka ner crème fraiche och krydda med salt och peppar. Koka under lock på svag värme ca 10 minuter. Strö över persiljan.
  Servera med ris och en god sallad.
   
  Fransk oxgryta  
  Ingredienser  
  1 kg fransyska
smör
2 morötter
1 bit selleri
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
3 dl rödvin
5 dl buljong
½ tsk timjan
1 lagerblad
1 liten purjolök
1 msk tomatpuré
100 gr bacon
100 gr färska champinjoner
10 små lökar
salt
peppar
1 knippa persilja 
 
   
  Tillredning  
  Skär köttet i mindre grytbitar, morot i skivor, rotselleri i mindre bitar. Hacka de gula lökarna. Strimla purjolök och bacon samt skala smålökarna. Bryn smålök och champinjoner i stekgryta.
  Ta upp och stek köttet. Tillsätt morot, rotselleri och hackad gul lök. Pressa över vitlök och pudra över mjöl. Slå i vin och buljong. Krydda med timjan, lagerblad, hälften av den strimlade purjolöken, hälften av de strimlade baconskivorna, tomatpuré, salt och peppar. Koka köttet mört på svag värme, ca 1 timma.
  När grytan är färdig att servera, lägg i svamp, smålök, resterande bacon och purjolök samt till sist hackad persilja som garnering.
  Servera ett gott potatismos, en skål med sallad och ett gott bröd till grytan.
   
  Kalvfärsbiffar  
  Ingredienser  
  500 gr kalvfärs
½ gul lök
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad persilja
smör till stekning
     
  Tillredning  
  Låt ströbröd och vatten svälla i en bunke några minuter. Skala och finhacka löken.
Fräs löken med fett i stekpannan. Blanda lök och ströbröd med köttfärs, ägg och persilja. Rör färsen en dryg minut med träsked så håller den ihop bättre.
Krydda med salt och vitpeppar. Forma till biffar och stek försiktigt i smör.
   
  Klassisk söndagsstek
  Ingredienser  
  1 kg fransyska
Salt och peppar
Smör till stekning
2 morötter
4 sardeller
½ kruka basilika
Timjan, några kvistar
½ knippe persilja
Rivet skal från ½ citron
3 dl kalvbuljong
3 dl rött vin
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Buljongen från steken
Salt & peppar
1 dl grädde
 
   
  Tillredning  
  Klappa in salt och peppar på steken. Ugn 175 grader. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och bryn köttet på hög värme runtom. Skala och skär morötterna i bitar. Grovhacka sardellerna och örterna. Lägg köttet i en gryta som tål ugnsvärme.
Tillsätt morötterna, sardellerna, örterna och det rivna citronskalet. Häll på buljong och vin. Lägg på locket och ställ in i ugnen i ca 2 timmar. Sätt i en stektermometer, ca 70 grader när köttet är färdigt.
   
 

Sås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Sila buljongen, och späd med buljongen tills såsen har sådan konsistens du vill den ska vara. Salta och peppra och runda av med grädde.

  Servera med potatis och ugnsbakade grönsaker.
   
  Köttbullar  
  Ingredienser  
  3 hg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
½ finhackad gul lök
salt, svartpeppar, smör och rapsolja
 
     
  Tillredning  
  Lägg ströbrödet i mjölken och låt svälla. Bryn löken lätt, låt svalna. Blanda nötfärsen med mjölk-brödet, ägg och lökfräset samt smaka av med salt och svartpeppar. Rulla till fina köttbullar och stek i smör och rapsolja och bryn väl.
     
  Smaksättning:  
 

2 tsk malen nejlika    (julsmak)  3 msk tapenade, 2 msk dijonsenap, 1 tsk timjan  (fransk stil)

 
     
  Fler spännande recept finns på RJ:s hemsida.
     
 
Smaklig måltid
 
   
   
W: Alexandra Widerström
Uppdaterad: